История на Пекити-Търша Кали


Системата Пекити Търша Кали е една от малкото останали съществуващи и днес автентични и напълно филипински бойни системи. Пекити Търша е система и техника за водене на бой с остриета. Тя обхваща всички традиционни оръжейни категории и е базирана на стратегическия принцип на Триъгълника. Триъгълникът служи за база на работата с крака, удари и тактически принципи за водене на близък бой.

Пекити Търша Кали произлиза от провинцията Панаи и Негрос Осидентал на Филипините и е формулирана и усъвършенствана от фамилия Тортал. Патриархът на фамилията и Грандмастер на Пекити Търша Кали Гранд Тухон Конрадо Б. Тортал предава тази система и всичко за нея на своя внук Гранд Тухон Лео Тортал Гахе младши като негов единствен наследник и настоящ пазител на стила.

Пекити Търша Кали е традиционна фамилна система от филипинските бойни изкуства, чието начало може да бъде открито още в дълбока древност, когато носенето и използването на хладни оръжия е изискване за повечето мъже. Устната история на фамилия Тортал свидетелства эа четири поколения, практикували фамилната система на Пекити Търша. Норберто Тортал предава системата на своя син Сегундино Тортал. Сегундино от своя страна обучава своите петима сина - Балбино, Теодорико, Франциско, Куирино и Конрадо. От петимата братя за наследник на системата е избран Конрадо заедно с Балбино, като един от неговите тренировъчни партньори. По-късно, през 1945 г., Балбиное е застрелян от японски войници в района на Барангай Консепшан, Талисай, Негрос Осидентал и умира след като обезоръжава японски офицер от неговия самурайски меч и убива двама войника, които се опитват да го прободат.

Поколенията водачи от фамилия Тортал използват лабораторен метод за изследване и изпробване на бойни техники и тактики за водене на бой с остриета. Чрез приятелски инструкции и размени, спаринг дуели с други признати фамилии и техните водачи, а също така и в директен бой, завършващ със смъртта на врага, системата на Пекити-Търша е постоянно тренирана, използвана и доказвана.

Гранд Тухон Конрадо Б. Тортал, известен като Тай Дадой, е изключително уважаван мъж в западен Висаяс и северен Минданао, области от филипинските острови. Роден през 1897 г. в Тигбаван - провинция на Ило Ило Панай, по-късно се премества в Негрос Осидентал, където с фамилия Тортал притежава и култивира няколко селскостопански имота. Както е обичайно за времето тогава, Тай Дадой говори свободно английски, испански и своя местен диалект Илонго, а също така Себуано и други областни диалекти от северен Минданао, където пътува във връзка с търговия и като християнски мисионер. По-късно Гранд Тухон Тортал служи като началник на полицията във Викториас, където се намира най-големият център за производство на захар в Негрос Осидентал. Репутацията му е на много стриктен, дисциплиниран, но и милостив медиатор.

Уменията и познанията на Тай Дадой във филипинските бойни изкуства са добре известни и признати в множество срещи, между които публичната победа през 1928 г. срещу двама от братята Лизарес, произлизащи от силна политическа управляваща фамилия от Талисай, Негрос Осидентал. След опита да вземе контрола над фамилната собственост на фамилия Тортал, Конрадо, въоръжен с еспада и дага, се бие срещу двамата братя Лизарес, въоръжени с боло ножове и ги обезоръжава с директни удари по ръцете и тялото, но не ги убива. През 1933 г. Конрадо Тортал побеждава Тансионг Падила - най-големият авторитет на стила Алдобон от Панай, което става в обществено известен дуел, организиран от кмета на Баго, Негрос Осидентал.

През 1938 г. в Легаспи, Албай, Гранд Тухон Лео Тортал Гахе е роден от Филиция Г. Тортал (дъщеря и единствено дете на Конрадо Тортал) и Леополдо П. Гахе старши. Непосредствено след раждането му, смъртта на неговата сестра-близнак и майка му Фелиция, Лео е взет от дядо си Конрадо и е отгледан от него. От 6 годишна възраст Лео е трениран в системата на Пекити-Търша. До деветата му година е обучаван изключително в работа с крака. Ежедневно е поставян върху дървена маса, като Конрадо удря краката му докато той усвои стратегическите движения за крака, които остават запазена марка в системата на Пекити-Търша. Лео е трениран и по метода Досе Контрадас и други напреднали бойни методи два пъти на ден, започвайки сутрин преди училище и продължавайки отново късно вечерта за времето от началното училище до университета.

Със смъртта на Тай Дадой Лео Тортал Гахе младши наследява и съхранява системата на  Пекити Търша. По това време фамилните бойни системи на Филипините са достъпни само за тези, които споделят обща генетична история и са избрани поради тяхната дисциплина да пазят и защитават фамилните тайни. В следващото десетилетие Тухон Гахе пази това обещание. Той скоро навлиза в бизнеса като президент на конфедерацията на свободните  профсъюзни работници, а  също така е изпълнителен вицепрезидент  на  корпорация за индустриално развитие  и свободна търговия Батан. Тук той тренира своите собствени сили за сигурност, транспортиращи паричните фондове, както и бодигардове и охранителни екипи за политици от провинцията или, както сам той се изразява: "Моята разрушителна банда” от довереници, които се грижат за личната му сигурност.

През 1972 г. Тухон Гахе емигрира в САЩ и се установява в Ню Йорк. Виждайки огромната популярност на бойните изкуства в цяла Америка по това време, той предвижда успеха на филипинските бойни изкуства и признанието на превъзходството им, както и на културните постижения на филипинския народ. Придържайки се към философията на Пекити Търша и вярата в Живота, Здравето и Успеха, Тухон Гахе отваря вратата на познанието за неколцина избрани носители на черен пояс, за да предложи на света процеса за обучение  по Кали.
        И до днес - повече от четири десетилетия по-късно, Гранд Тухон Лео Гахе е лидер в  популяризирането и преподаването  на Филипинските бойни изкуства по света и интегрирането им във Военната професия и Органите на реда. През цялото време заедно с други филипински майстори той неуморно работи с най-високите нива на Филипинското правителство за популяризиране и запазване на филипинските бойни изкуства.

Гранд Тухон Гахе е водещият филипински майстор през `70-те г.на ХХ век, на Източния бряг на САЩ, каквито са Гуро Дан Инсанто и други майстори на Западния бряг (Ню Йорк и Калифорния - като дом на най-голямата филипинска общност в САЩ). От въвеждането на филипинските бойни изкуства в САЩ и по време на глобализирането на Пекити Търша той дава много начала в тази история.

Гранд Тухон Гахе е първият организатор на големи промоции и демонстрации на филипински изкуства на Източния бряг на САЩ на места като Линкълн Център в Ню Йорк и демонстрира за пръв път публично пълен контакт филипински бой с палки в Грейт Гордж, Ню Джърси, Плейбой клуб.

Гранд Тухон Гахе е първият, който отваря  училище по филипински бойни изкуства към Филипинското консулство в Ню Йорк и първият, който представя филипинските бойни изкуства сред други национални организации за бойни дисциплини. Заедно с други известни лидери като Алекс Стернберг от еврейската Карате федерация и Грандмастер Робърт Триас от Американската асоциация по карате (United States Karate Association - USKA), провежда тренировъчни програми за напреднали черни колани, както и публични демонстрации. Гранд Тухон Гахе е признат за водач на стила Филипински бойни изкуства към USKA от Грандмастер Триас и е приет в Индонезийската асоциация по Пендекар Бантинг, асоциация по Силат Пендекарс.

През 1979 г. Гранд Тухон Гахе заедно с други грандмастери става един от организаторите на 1-вото национално състезание по Арнис (Кали) на Филипините, спонсорирано от Националната Арнис асоциация на Филипините (National Arnis Association of the Philippines – NARAPHIL). Том Бисио, ученик на Гранд Тухон Гахе, за 3 години и половина печели като грандшампион инструкторската дивизия срещу други старши инструктори, явили се като състезатели. През 1980 г. Гранд Тухон Гахе е назначен эа комисар към NARAPHIL за Северна и Южна Америка и популяризира филипинските бойни изкуства на тези два континента. През `80-те години първото поколение ученици и инструктори по Пекити Търша доминират на състезателната сцена по пълен контакт с палки в САЩ. Изграждат репутация на бързи, мощни бойци с много добра работа на крака.

Гранд Тухон Гахе е първият, който представя филипинските бойни изкуства пред полицейския департамент на Ню Йорк (New York Police Department - NYPD) и организира тренировъчни програми, одобрени от NYPD. Така той създава Стратегически програми за защита от хладни оръжия и използване на палка - ПЪРВАТА Защитна тактическа система, базирана на защита и довеждане до подчинение, докато приетите тогава методи целят жизнените области на тялото, което води до съществена отговорност за полицейските служители и департаменти. По-късно Гранд Тухон Гахе е назначен за национален тренировъчен директор към системата за правораздаване в САЩ, както и към полицейската асоциация за защитни тактики. Той е техническият консултант на Калибре Прес видео за филма "Оцеляване с хладни оръжия" през 1988 г. Този високо ценен видео материал илюстрира опасността от хладни оръжия за служителите на реда и поставя Гранд Тухон Гахе като водещ в защитните тактики с хладни оръжия.

От `90-те до днес Гранд Тухон Гахе остава водещ в разпространението на филипински бойни изкуства, основани на използването на острие, на самите Филипини. Чрез стотици радио, телевизионни и печатни изяви, демонстрации, фестивали, състезания, както и тренировъчни програми на местно, регионално и национално ниво Гранд Тухон Гахе обучава и утвърждава Кали и местните филипински бойни системи. Той е награждаван и признаван от всички нива на Филипинското правителство, като наскоро става носител и на наградата за изключителни постижения, дадена му  от офиса на президента на Филипините Глория Масарагал-Аройо за световното популяризиране на Пекити Търша Кали и филипинските бойни изкуства.

Днес на Филипините системата Пекити Търша на Гранд Тухон Гахе е ЕДИНСТВЕНАТА филипинска бойна система, призната от въоръжените сили на Филипините за официална Военна бойна доктрина. Военната версия на Пекити Търша е официалната бойна система за близък бой на Разузнавателните сили (Force Reconnaissance Battalion), филипински морски пехотинци (Philippine Marine Corps - PMC) и е част от обучението на РМС. Пекити Търша се преподава единично и в офицерски базов курс. Успехът на програмата предизвиква въвеждането й като тренировъчна програма за други подразделения на AFP, както и във Филипинската национална полиция (Philippine National Police - PNP). Днес филипинските бойци са оценявани като световни лидери в близък бой. След приемането на програмата през 1998 г. елитните филипински морски пехотинци (Philippine Force Recon Marines) тренират Американски специални части и други въоръжени подразделения до ниво батальон във водене на близък бой, демонстрирайки превъзходството на Филипинската бойна техника. Понастоящем Гранд Тухон Гахе служи като старши съветник към въоръжените сили на Филипините, както и към Филипинската национална полиция, като провежда тренировъчни програми за подразделенията, участващи в световната борба с тероризма.

През целия си живот Гранд Тухон Гахе тренира и повлиява на хиляди, посветили се на бойните изкуства, много от които създават собствени стилове, като например Едгар Солите от Ламеко Ескрима, Крис Сайок от Сайок Кали и много, много други. Върховният грандмастер на Пекити Търша Кали става световен лидер на филипинските бойни изкуства и неговото име е синоним на “острие”, майсторът на острието Гранд Тухон Лео Т. Гахе младши.